International Lavender Festival
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛАВАНДУЛАТА

ОБЩИНА ЧИРПАН, 21 - 23 ЮНИ, 2024

гр.Чирпан - с. Средно градище - с. Спасово

НАЧАЛО

ЗА ФЕСТИВАЛА

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

КОНТАКТИ

Забележителности

Yavorov Museum Manev Gallery Monastery Palentology Museum

Къща музей „П.К.Яворов”

Представлява автентично съхранената родна къща на поета с двора, културно-информационен център, открита сцена и експозиционна зала, разказваща за неговия живот и творчество. Музеят е от 1954 г. и в него се организират национални и общински конкурси за лично творчество, рецитация и рисунка, премиери на книги, концерти, творчески срещи, конференции.

Адрес: гр.Чирпан ул.„Крачолови” № 26
Телефон: 0416-94019, 0889878726
Уеб страница: Отвори

Художествена галерия „Никола Манев”

Разположена е в красива стара възрожденска къща, построена в края на XIX в. и представя едни от най-добрите творби на художника Никола Манев както и уникална колекция от гигантски бразилски кристали. Периодично се организират културни прояви насърчаващи младите творци. По традиция, поставена лично от Никола Манев, през месец септември, на откритата сцена на музеен комплекс „Яворов”, се провеждат Празници на изкуствата.

Адрес: гр.Чирпан ул.„Крачолови” № 26
Телефон: 0416-94019, 0889878726

Манастирски комплекс „Св. Атанасий Велики”

Свети Атанасий Александрийски избира през 344 г. магично място до село Златна ливада и основава манастир, действащ и неподвластен на времето и до наши дни. Древната православна обител не спира да привлича поклонници и посетители от всички краища на света, да отпият от лековитата вода на аязмото и да минат за здраве през пещерата-постница. В манстира се съхраняват ценна египетска икона на светеца покровител и единственото в света копие на Реймското евангелие, върху което са полагали клетва френските крале до ХІХ в.

На мястото в древността е имало тракийско светилище на нимфите, превърнато по-късно в християнско водно светилище. В близост има останки от римска крепост.

Адрес: село Златна Ливада
Уеб страница: Отвори

Палеонтологичен музей „Гема-Свят” (временно затворен за посетители)

Хронологически проследява флората, фауната и човешката история по Чирпанските земи, като най-ранните палеонтологични експонати са от преди 290 милиона години. Съдържа над 5000 експоната, събирани в продължение на 60 години, представляващи разнообразни фосили от различните епохи. Една от многото впечатляващи находки в музея е най-добре запазеният в света череп на дейнотериум и бивните му (130см).

За най-ценен и световно значим се смята зъбът от най-стария човек (хоминид) от преди 7.2 мил.г.  Уникалната находка стана причина за изразената научна хипотеза, че първият човек на Земята се е появил в древните земи край днешен Чирпан.

Адрес: гр.Чирпан ул. „Янко Иванов” № 4
Телефон: 0886050774
Уеб страница: Отвори

Църква „Св. Въведение Богородично”

Православният храм „Св.Въведение Богородично” в Чирпан е построен през 1835г. на мястото на малка стара църква, а олтара „Св.Св.Кузма и Дамян” е от преди 1754г. Стенописната украса в храма е дело на Георги Данчов - Зографина.

Адрес: гр.Чирпан ул.„Вълко и Каба Иван” № 12
Уеб страница: Отвори

Исторически музей гр. Чирпан

Представя колекции от снимки, документи и вещи, свързани с миналото на града и околностите, включително и впечатляваща колекция от керамични съдове от XI-ти век, намерени при теренни проучвания на археологически обект Карасура.

Адрес: гр.Чирпан бул.„Георги Димитров” № 87
Телефон: +359 88 291 2181
Уеб страница: Отвори

Етнографска къща-музей в село Спасово

Намира се на 7км. северно от гр.Чирпан в будното и китно село Спасово. Съдържа богата етнографска експозиция от снимки, предмети от бита и ежедневието на хората в района. В къщата е подредена и изложба, посветена на дядо Вичо Бончев, роден през 1868 г., признат за един от изтъкнатите носители на традиционното народнопесенно изкуство и потомък на големия род Чукалови.

Адрес: село Спасово
Телефон: +359 88 291 2181
Уеб страница: Отвори

Изложбена зала „Георги Данчов - Зографина”

Място за изява на творци от различни области на изкуството с традиции от 1976г. Представят се както гостуващи изложби на художествени галерии, така и самостоятелни изложби на художници от Чирпан и страната.

Адрес: гр.Чирпан ул.„Пейо Яворов” № 5
Телефон: +359 88 291 2181
Уеб страница: Отвори

Други забележителности

Руини на средновековен манастир „Св. Пантелеймон” с. Стоян Заимово.

На мястото в местността "Голямата черква" е поставен кръст, където преди години е открит олтарът на древна българска църква от 12 век. Безбройни легенди и археологически факти свидетелстват за лечебната силата и значението на мистичното място в историята на местното население през вековете.

Църкви

Повечето църкви в Чирпан и околните села са запазени от 19в. и имат както духовно така и културно и историческо значение.


Св. Възнесение (1858)

Св. Архангели (1860)

Св. Св. Кирил и Методий (1898/1930)
гр. Чирпан 6200
пл. "Съединение" №1
тел.: 0416 99630
тел. (туризъм): 0888 290385
email: kmet@chirpan.bg
web: chirpan.bg

Уеб сайта е направен от община Чирпан, 2022